In 23 noiembrie 2019 a avut loc editia 2019 a TEDxYouth@Cluj la Cinema Florin Piersic. Tema acestei editii a fost „Find Your Voice” si a reprezentat un indemn adresat generatiei tinere de a avea curaj sa-si exprime ideile si de a-si cauta identitatea.

De ce e important sa facem asta si cum ne gasim Vocea? Am aflat raspunsul prin intermediul sesiunilor extraordinare ale speakerilor care au inspirat nu mai putin de 600 de participanti. Sore, Cornel Amariei, Ioana Chira, Robert Zicman, Andrei Nistor, Anca Gaidos, Mihai Hinda, Matei Dima, Ana Maria Butura, Ovidiu Tuduruta, Ruxandra Mercea si Virgil Iantu au fost cei care au urcat pe scena @TEDxYouth@Cluj si au transformat o zi de sambata obisnuita intr-o zi a ideilor si a cuvintelor care ne-au oferit forta necesara de a transforma visurile de ieri, in realizarile de astazi. Si tot ce avem nevoie pentru a da viata visurilor noastre este sa ne gasim vocea.

TEDxYouth@Cluj a fost contextul ideal pentru fiecare participant de a se convinge ca trebuie sa aiba incredere in alegerile facute, ca ele sunt cele care ne formeaza si ca trebuie doar sa ascultam vocea din interiorul nostru pentru a sti ca am luat decizia corecta. Dar unde gasim aceasta voce? Am invatat ca o gasim in dragostea fata de propria persoana si dragostea pe care o oferim mai departe celorlalti indiferent de mediul din care provin. Am invatat ca ne gasim vocea interioara cand suntem mai buni, cand oferim, cand avem incredere in fortele proprii si in cei din jurul nostru, fara sa judecam si mereu dispusi sa fim acolo unii pentru ceilalti. Important este sa facem ceea ce ne place, cu drag si pasiune. Sa nu uitam ca asta implica multa munca, disciplina, valori sanatoase in comportament, asumare si responsabilitate, dar totodata este datoria noastra sa ne indeplinim visul.

Printre invitatii evenimentului s-au numarat si tineri din mediul rural care au primit cadou cate un bilet de participare din partea partenerului TEDxYouth@Cluj, Fundatia Noi Orizonturi. Tinerii nostri au fost extrem de incantati si ne-au trimis gandurile lor in scris. :)

TEDxYouth@Cluj 2019

Cosmina: “Experienta mea la TEDx a fost una de neuitat la care am invatat multe lucruri despre mine. Speakerul meu preferat , adica cel care mi-a placut cel mai mult a fost Matei Dima zis si Bromania pentru ca a vorbit despre hate si multe alte lucruri, mi-a placut ca indiferent de situatie el a mers mai departe!
Principala idee cu care am ramas este sa-mi caut mai departe vocea si daca o voi gasi, indiferent de situatie, nu voi renunta la ea!”

Bianca: “Experienta de la TedX a fost unica, toti speakerii/performerii au avut ceva special, dar pe mine m-a impresionat Robert Zicman, care in ciuda varstei sale m-a lasat cu gura cascata, din primele 2 secunde. Ce am trait la TedX a fost o minunata experienta pe care as mai repeta-o de nenumarate ori.”

Adrian: “Experienta TEDx mi s-a parut una foarte frumoasa, unde am descoperit povesti de viata foarte frumoase si interesante. Cel mai mult mi-a placut de Cornel pentru ca a ales sa nu renunte chiar daca a avut greutati. Dupa TEDx am invatat ca desi in viata poti sa dai peste greutati, sigur poti sa treci peste ele.”

Cosmin: “Experienta mea TEDx a fost una foarte frumoasa, simt ca am invatat foarte multe lucuri de la fiecare persoana in parte, dar dupa parerea mea, Matei Dima a fost persoana care m-a facut sa-i simt cel mai tare povestea. Sper sa am ocazia sa retraiesc sentimentele acestea si anul viitor.”

Marius: “Daca ar fi sa aleg un speaker, care mi-a placut enorm de mult, ar fi Ana-Maria Butura. Pe tot parcursul discursului ei am fost “ochi si urechi”. Sincer, m-am regasit in discursul ei. Si mi-am dat seama de felul in care pot sa imi depasesc frica. Trebuie doar sa continui sa lupt. Intotdeauna mi-a fost frica de parerile altor persoane, in legatura cu desenele, proiectele si alte lucruri pe care le mai fac eu. Din discursul ei, am invatat ca nu trebuie sa imi fie frica. Si de atunci, am inceput sa fac asta, cu pasi micuti. Good things take time.

„Cu ce sa incep?

Chiar dupa eveniment am stat si m-am tot gandit ce oportunitate mi s-a putut oferi si cat de bucuroasa am fost cand am aflat ca in sfarsit voi putea lua parte si eu la Tedx.  Am plecat de acasa fara nicio asteptare, cum fac eu de obicei, dar ceea ce am vazut acolo m-a surprins in cel mai placut mod posibil. Nu mi-a trecut niciodata prin minte ca poate fi asa de frumos un eveniment de acest gen. Au fost multe lucruri care mi-au placut, dar voi preciza aici cateva importante:

  • Posibilitatea comunicarii cu oricine. Nu a existat nicio bariera intre speakeri si participanti. Aveai posibilitatea sa vorbesti cu persoana care te-a impresionat si sa ii ceri chiar si diferite sfaturi legate poate de o situatie asemanantoare si pe langa asta, tot aici vreau sa precizez, organizarea evenimentului care a fost un adevarat succes. Pauzele si felul in care speakeri au fost repartizati pe parcursul zilei a fost exact ceea ce a trebuit si de aceea voi spune un mare Felicitari pentru toti voluntarii si toate persoanele care au luat parte.
  • Povestile oamenilor. Fiecare a reusit sa sensibilizeze ascultatorul, in modul sau, prin povestea sa si prin felul in care a prezentat-o. Mi-a placut de Andrei Nistor, Robert Zicman, Anca Gaidos, dar din pacate nu pot alege un singur speaker preferat pentru ca mi se pare ca fiecare dintre ei a activat in mine cate o intrebare sau poate un raspuns la care nu m-as fi gandit niciodata. Chiar daca poate nu am trait aceeasi experienta cu ei au fost cateva momente in care parca m-am regasit in pielea speakerilor si am simtit emotia pe care ei au vrut sa o transmita si care clar a ajuns la noi, dupa parerea mea. Pe langa speakeri am fost impresionata de performeri, datorita faptului ca au venit tineri care la o varsta asa de frageda, cu multa munca si mult talent au reusit sa ajunga unde sunt azi si chiar daca ei nu au ales cuvintele ca forma de exprimare fiecare moment artistic a fost de-a dreptul surprinzator.

In concluzie, vreau sa multumesc inca odata pentru aceasta sansa oferita si sa spun ca a fost unul dintre cele mai frumoase evenimente la care am participat.”

TEDxYouth@Cluj 2019

Bineinteles, totul ar fi fost imposibil fara participantii care au dat viata evenimentului, fara voluntarii care s-au dedicat trup si suflet sau fara sponsorii si partenerii evenimentului.

Le multumim celor care au facut posibila editia 2019 a TEDxYouth@Cluj: Radio Impuls, Aquavia, ATP Motors, Vitamin Aqua, Kowabunga, Fundatia Noi Orizonturi, ClujHub, Transylvania College, Scoala Elf, Liceul Teoretic Onisifor Ghibu si Liceul de Arte Vizuale Romulus Ladea.

TEDxYouth@Cluj – „Find Your Voice” a fost organizat de aceeasi echipa care se ocupa de conferintele internationale TEDxCluj. Cu o istorie de 10 ani in Romania, TEDxCluj a construit o comunitate locala de peste 13.000 de persoane, pentru care livreaza continut live original, actual si relevant prin intermediul speakerilor invitati la evenimente. Mai multe detalii pe www.TEDxCluj.com.